ARTIESTEN 2018

.
YVONNE VAN DEN EERENBEEMT

BRONST
Bij haar voorstelling SIRENE ging avond na avond het brandalarm af doordat de spanningen te hoog opliepen, zo belooft Yvonne in BRONST de belevingsthermostaat pas echt op standje sambal te zetten. BRONST is een vileine paringsdans met het leven. Een race tegen de biologische klok. Met wanhopige betogen, fluwelen liedjes en weinig tact. Want in tijden van crisis is het eten of gegeten worden.

‘Yvonne is een groot talent en grijpt je bij de kladden’ Jury AKF Sonneveldprijs
‘Beeldend geschreven. Een talent’ NRC
‘Switcht moeiteloos van glasharde grappen naar gevoelige, wanhopige personages (…) Acteerwerk van de bovenste plank’ Haarlems Dagblad

Biografie
Yvonne van den Eerenbeemt is actrice, zangeres, en comédienne.
In 2004 studeerde ze af aan de Frank Sanders Akademie voor muzikaal theater.

Ze speelde bij verschillende muziektheatergezelschappen als Los Hyenos, Julia’s Junkyard en TG Nieuwe Buren. Daarnaast was ze te zien in muzikale familievoorstellingen van V&V Entertainment, Studio 100 en Theater Terra.
Op televisie was ze als vaste actrice verbonden aan het dagelijkse candid camera programma Trick and Treat, presenteerde ze het programma De Invaller van NPO Zapp en was zij verslaggever van Uitmarkt TV.
In 2014 won ze zilver op het Concours om de Wim Sonneveldprijs met haar kleinkunstprogramma Vuile Was.

Momenteel tourt ze langs de grote Nederlandse theaters met haar eerste avondvullende cabaretprogramma Sirene en schrijft ze aan haar tweede avondvullende voorstelling die in september 2018 in première zal gaan. Daarnaast zal ze – begin 2018 – in Het Concertgebouw staan met de voorstelling Ik Sta Paf, begeleid door een jazz-combo, met liedjes van Annie M.G. Schmidt.

.
MICHEL EN TIM

Finalisten Amsterdams Kleinkunst Festival 2018!!

WEGENS SUCCES GESTOPT
De mens is zoekende. Naar zijn/haar iPhone-oortjes, naar zijn/haar zelfvertrouwen, maar bovenal: naar zichzelf. Hij/zij vindt het tegenwoordig heel belangrijk om niet buitengesloten te worden. Michel en Tim doen juist verwoede pogingen om vooral maar niet zichzelf te hoeven zijn door zich te onttrekken aan de saaie realiteit. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. Een overkant waar rappende hangjongeren, verknipte talkshowhosts en omgebouwde, huishoudelijke apparaten de dienst uitmaken. Maar waarom zouden ze daar eigenlijk allemaal bij willen horen? En wat is het resultaat van hun aanstekelijke identiteitscrisis?

In Wegens Succes Gestopt serveren Tim Niehe en Michel Doodeman talloze absurdistische, snelle sketches over gekke types op een bedje van menselijk onvermogen. Een voorstelling over identiteit, verandering en Gerri Eickhof.

Biografie
Michel Doodeman is geboren in Amsterdam. Als jong ventje begon hij met acteren in diverse commercials. Op 17-jarige leeftijd belandde hij solo in de halve finale van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival. Overigens: samen met Tim strandden ze in de eerste ronde, maar dat terzijde. Later, tijdens Michels studie Media&Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, volgden nog meer optredens op diverse open podia.

Tim Niehe is een enorme sportfanaat. Hij is dan ook helemaal op zijn plek bij Zappsport, waar hij redacteur is. Ook heeft hij een boek geschreven over elf spelers die slechts één keer in het Nederlands elftal speelden. Hij heeft met een aantal vrienden met een eigen cabaretvoorstelling het Betty Asfalt Complex uitverkocht.

In 2016 besloten ze de komedie krachten te bundelen om vervolgens met wisselend te succes te schitteren. Zoals op de parade en in andere theaters.

.
EVA VAN DEN BOSCH

OP HET LEVEN GESCHREVEN

Rotterdam, 23 november 1952

“O lieve Danie, soms voel ik zo intens de aandrang om gewoon de boel de boel te laten en samen de benen te nemen! Neem me mee. En gooi maar gewoon een klein tentje achterin, want daar wen ik heus wel aan. Zet ‘m maar op bij een veldje ergens bij niemand weet. Want zodra ik jouw warm mannenlijf tegen mijn lijf voel, is mijn behoefte aan comfort wonderbaarlijk genoeg als sneeuw voor de zon verdwenen. Gewoon alleen jij en ik. En de hele donderse boel hier, vergeten we.”

Op het leven geschreven vertelt het verhaal van twee mensen die, overwoekerd met leven, terugkijken op een gezamenlijk levenspad van 65 jaren. Op basis van wonderschone briefwisselingen en gesprekken, hebben Eva en Deborah een bijzonder verhaal gevangen.

Een verhaal over de liefde.
Een liefde die begon waar de oorlog stopte.
Een voorstelling boordevol eigen liedjes en waargebeurde, grappige en ontroerende bespiegelingen.

“Op het leven geschreven” onthult de schoonheid van het samen opgaan, het vallen, dwalen, vangen en uiteindelijk het vertroebelen van de herinnering.

Voor deze voorstelling dook Eva van den Bosch in haar eigen familiegeschiedenis.

Biografie
Eva van den Bosch is een talentvolle jonge maker die eind 2016 door Fonds Podiumkunsten in staat is gesteld een tweejarig onderzoek te doen naar haar eigen unieke vorm van muziektheater maken. Eva’s stem ontroert en dringt door tot diep in het hart van elke (grote en kleine) luisteraar.

Met die stem en haar virtuoze en fantasievolle gebruik van taal komen haar voorstellingen tot leven. Eva verleidt, betovert en bespeelt haar publiek van de eerste tot de laatste minuut. Een belangrijk motto en onderdeel van de filosofie over haar werk luidt: “als je vergeet dat je klein bent geweest, word je later onherroepelijk een vervelend groot mens.”

Met coaching en regie van Fred Delfgaauw en met hulp van inspirerende gesprekken met Herman van Veen is vanaf aankomend seizoen haar voorstelling Op het leven geschreven in het theater te zien. Een voorstelling op basis van een 60 jaar durende briefwisseling tussen haar grootouders.

Eva studeerde in 2013 af aan het ArtEZ conservatorium te Arnhem als muziektheatermaker en zangeres. Haar afstudeervoorstelling ‘Woest…eindig’ werd uitgeroepen tot ‘Finest of The Finals 2013’.

In samenwerking met theaterpianiste en tevens orthopedagoog Deborah van der Velde maakte Eva van den Bosch in de jaren daarna diverse voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. In 2014 werd de festivalversie van Eva’s afstudeervoorstelling genomineerd voor de Delft Fringe Publieksprijs. Verder is Eva actief als zangeres, actrice en stemactrice en heeft ze muzikale samenwerkingen met o.a. Gerard Alderliefste.

Op dit moment is haar voorstelling Mijn kleine Zeemeermin 4+ te zien in het theater, binnenkort gevolgd door een bewerking van deze voorstelling voor volwassenen genaamd Zielehuid.

Deborah van der Velde is in haar werk als orthopedagoog gespecialiseerd in kinderen met EMB en deed tijdens haar master pedagogische wetenschappen onderzoek naar de invloed van muziek op het vermogen te communiceren bij jongeren met autisme.